Unibuss: Får alkolås på over 50 busser i Oslo

Etter sommeren må bussjåførene blåse i et rør for å få start på bussen, på åtte bussruter i Østensjø-området i Oslo.

Tekst og foto: Henriette Mordt / NRK

 

ALKOLÅS: Slik ser alkolåsen ut på de nye byssene til Unibuss. Sjåførene får hvert sitt munnstykke. Disse festes bak på apparatet som er innringet. Sjåførene må blåse en jevn pust inn i munnstykket i noen sekunder. Dersom apparatet får utslag på alkohol, så vil ikke bussen starte.  Foto: Unibuss
ALKOLÅS: Slik ser alkolåsen ut på de nye byssene til Unibuss. Sjåførene får hvert sitt munnstykke. Disse festes bak på apparatet som er innringet. Sjåførene må blåse en jevn pust inn i munnstykket i noen sekunder. Dersom apparatet får utslag på alkohol, så vil ikke bussen starte.
Foto: Unibuss

 

– Vi har nulltoleranse for alkohol. Det er å kjøre buss og ha ansvar for mange reisende i alkoholpåvirket tilstand, kan vi ikke ha noe av, sier kommunikasjonssjef i Unibuss, Ina Helen Østby.

Unibuss skal etter sommeren overta åtte busslinjer i Østensjø-området og har derfor kjøpt inn 54 splitter nye busser. Det er disse bussene som nå får alkolås.

– Vi ser på dette som en ekstra garanti for at det trygt å reise med buss i Oslo, sier Østby.

Sjeldent problem

Selv om det ikke er vanlig, så har det har vært episoder der bussjåfører har blitt tatt for å drikke på jobben. I februar i år måtte passasjerene om bord varsle politiet da en sjåfør som kjørte Lavprisekspressen fra Kristiansand til Oslo, viste seg å være full.

Etter denne episoden har Unibuss, som eier Lavprisekspressen, installert alkolås på alle Lavprisekspressen-busser og flybussekspressene til Rygge og Torp.

– Dette er en type problematikk som vi dessverre kommer borte i. Heldigvis veldig sjelden, men det skjer. Ved å installere alkolåser så er vi ett skritt i riktig retning i å kunne garantere at det er trygt å kjøre buss, sier Østby.

Se hele saken her:

http://www.nrk.no/ostlandssendingen/far-alkolas-pa-over-50-busser-i-oslo-1.12405213